Tema Hagfors

Vi bor i en fantastisk kommun!

I årskurs 2 på ÄBC ligger ett arbetsområde som handlar om närsamhället, där vi tittar på Hagfors samhälle i nuläget, men också en tillbakablick och ser hur det var förr. Detta är ett fantastiskt roligt tema som eleverna verkligen älskar. Vi går på studiebesök till bla kyrkan, ambulansen, brandstationen, polisen och kommunhuset. Syftet med studiebesöken är så klart att barnen ska få se hur det ser ut på de olika ställena och köra sig nya saker,  men också att ta del av olika yrken som finns i samhället. Vi tittar även på kartor och ser på fakta om Hagfors kommun. Eleverna har själva tittat på sina hus via Google Earth. 

Dessutom besöker vi Monica Zetterlunds minnesmuseum samt Tågmuseet. Självklart har vi pratat om den gamla järnvägen som gick upp till Hagfors med både person och godståg. Eleverna har även fått möjlighet att karda och spinna tråd. 

Allt arbete eleverna gör dokumenteras i en Hagforsbok som de så klart får med sig hem efteråt.  

Vi får in alla SO ämnen, svenska, idrott och hälsa, bild samt matematik i detta ämnesövergripande temaområde. Jag måste säga att det är fantastiskt roligt att arbete på det här sättet, att varva teori med ren praktik samt att lämna klassrummet och få möjlighet att möta andra människor.

I år har vi valt att lägga fokus även på intervjuer där eleverna har arbetat både enskilt och i grupp för att förbereda frågor inför varje studiebesök. De har även haft en hemuppgift där de intervjuat en äldre person om hur det var i skolan när denne växte upp. 

Vi har pratat om kändisar från Hagfors och deras uppväxt och historia, ex Jimmy Jansson, Christer Sjögren, Monika Zetterlund, Linus Persson, Victor Ejdsell, Anders Olsson, Carl-Johan Bergman osv. 

Vi har pratat om stora företag i kommunen och deras historia, ex Uddeholm Tooling osv.

Slutligen har vi gått igenom vilka sevärdheter vi har i kommunen som gör att andra människor väljer att åka till vår fina kommun och eleverna hade en lång lista. De nämnde bla våra museer de varit på så klart, utkikstornet, vandringsleder, dressin åkning, flotte på Klarälven, älgparken i Ekshärad, värmlandsgården, slalombacken i Ekshärad, Brattfallet med klättring och äventyrsbana, ridning på Sundance ranch osv.

Idag avslutade vi temat med en vandring från skolan uppför Värmullsåsen och ända upp till utkikstornet. Detta för en härlig, mysig dag utomhus med alla våra 66 elever, men också för att de skulle få se Hagfors uppifrån. Vi hade tyvärr lite otur med vädret, men eleverna har varit fantastiska! 
Det var en blöt, lerig men en otroligt fin avslutning när man såg ögonen på barnen på toppen av tornet! 

Tack alla ni runtom i kommunen som tar emot oss i årskurs 2 när vi vill komma på studiebesök, det är verkligen så uppskattat att ni tar emot oss, av stora och små!


Här är alla 66 elever som är taggade för vandring upp (och ner ) för Värmullsåsen




Vi tog oss upp!! 
Från skolan ända upp till tornet var det 3240 meter.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjärngympa “Stretch your thinking”

Genrepedagogik - cikelmodellen

Cirkelmodellen- även i min engelskundervisning