Tid för reflektion




Snart står julen för dörren och vi närmar oss slutet av 2019. Detta innebär att de flesta inom skolans värld går på en lång välbehövlig ledighet, men innan dess är det tid att blicka tillbaka och reflektera över året som gått.

För vuxenutbildningens del har det varit ett bra år, många elever, nya utbildningar har startat och nya kollegor har tillkommit. I mitt förra blogginlägg skrev jag om vilka utmaningar vuxenutbildningen stod inför. En av dem var att få till ett större samarbete mellan Sfi och yrkesutbildningarna. Detta har vi lyckats bra med, vi har startar upp två orienteringskurser där elever studerar som på Sfi också får en första inblick i yrken inom el/industri och vård. Dessa orienteringskurser har rönt stort intresse bland eleverna.

Den 7 november hade vi öppet hus för vuxenutbildningen på Forsskolan. Det var välbesökt och många tog chansen att få information kring olika utbildningar. På plats fanns också representanter från yrkeslivet, det gjorde att flera av besökarna passade på att presentera sig för arbetslivet.

För att ytterligare förstärka samarbetet mellan Sfi och yrkesprogrammen så har vi startat upp jobbet med att skapa en struktur för eleverna att kombinera studier på ett yrkesprogram med sfi-undervisning och språkpraktik. Vi har där utgått från skolverkets material och försökt utarbeta en modell som ska passa vår skola och organisation. Vi ligger precis i startgroparna och vad vi kommer fram till återkommer jag till senare.

Vuxenutbildningen handlar inte bara om yrkesutbildningar utan också möjligheten för vuxna att läsa in behörighetsgivande kurser, kanske i syfte att gå vidare till högre utbildning inom högskola och universitet.

I matematik har upplägget av undervisningen förändrats. Eleverna erbjuds idag att läsa i block, med undervisning hela förmiddagar. Detta har gjort att elever som tycker matematik är svårt, får långa samlade pass med matematik, istället för flera korta pass. Upplägget har också gynnat elever som kombinerar jobb och studier. De behöver bara ta ledigt en dag i veckan för att läsa matematik. Förändringen har gett en högre genomströmning av elever med bra resultat mot tidigare. Ett bra exempel på att vuxenutbildningen går mot ett mer flexibelt upplägg, som är ett av skolverkets krav.

Nu blickar vi fram emot 2020 och nya utmaningar. En stor utmaning som vuxenutbildningen har är att utveckla samarbete med yrkeslivet ännu mer. Många av de nyanlända eleverna har en lång yrkeserfarenhet inom många olika områden. Som det är idag så är det svårt att få språkpraktik inom områden som de nyanlända är intresserade av.

Jag har i tidigare blogginlägg skrivit om att många vuxna som börjar studera har negativa erfarenheter av tidigare skolgång och har upplevt många misslyckanden. För att de ska lyckas med sina studier är det viktigt att ta tillvara deras erfarenheter och intressen. Därför är ett fortsatt arbete med validering en annat viktigt område som vuxenutbildningen kommer att jobba mera med.

Som avslutning vill jag önska er alla en riktigt

God Jul och Gott Nytt År

Bildresultat för jul
















Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjärngympa “Stretch your thinking”

Genrepedagogik - cikelmodellen

Cirkelmodellen- även i min engelskundervisning