Högläsning

Tyvärr är det många elever, lärare och föräldrar som får "ångest" när de hör ordet högläsning. Det är jättesynd eftersom högläsning är viktigt för kunskapsutvecklingen i stort och för välbefinnandet.
Den fantastiska Ingvar Lundberg uttryckte sig bra när han sa: "När man öppnar en bok så öppnar man också dörren till en värld av äventyr. Språkets vingar bär barnet till en värld bortom den omedelbara verkligheten, bortom tid och rum" Precis det här vill jag att alla barn ska få möjligheten att uppleva. Därför är högläsning viktig.

Forskning visar att barn som fått ta del av högläsning klarar sig bättre i skolan. Fantasi och empatin utvecklas, det skapar förståelse för hur texter är uppbyggda.Det ger bättre ordförråd och ordförståelse samtidigt som det skapar förståelse för hur berättelser är uppbyggda.Tyvärr är det inte så många som läser högt för sina barn hemma och det minskar i takt med att barnen blir äldre. Konstigt nog sjunker högläsningen under helger och semester när det borde öka. Det är viktigt att inte sluta läsa när de själva kan eller har kommit i en viss ålder. När de blivit äldre kan man diskutera texten på ett annat sätt och det är en bra stund av närhet och gemenskap som behövs hela livet.

Jag högläser för mina elever varje dag, både skönlitteratur och fakta. Högläsning är den bästa vägen att skapa läslust hos barnen. När de lyssnar lär de sig om andra människor och livet.
För att stimulera läsningen ytterligare får de elever som vill läsa hemma under lov,
vi kallar detta för läsbingo. Det innebär att man läser för en vuxen på olika sätt. Det kan vara under en gran, när man äter något gott.m.m Vi har haft läsbingo under flera lov och märker en positiv utveckling, fler deltar och pratar positivt om läsning. Innan lovet går vi tillsammans till biblioteket så att alla som vill får låna med sig en bok hem.

Längst upp i detta inlägg finns en bild av en av mina favoritjulböcker.
Jag vill passa på att önska alla läsare en GOD JUL och skicka med några lästips. Ylva



    
   



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjärngympa “Stretch your thinking”

Genrepedagogik - cikelmodellen

Cirkelmodellen- även i min engelskundervisning