Matte på finskt vis

Att byta bort ett inarbetat läromedel är inte alltid så enkelt. Man hittar sina darlings och blir väl förtrogen med den och har känner att man har koll på det mesta. Man blir kanske lite bekväm. Efter många år med läromedlet "Matte direkt" tog vi steget i höstas och bytte till finska läromedlet "Favoritmatematik". Ja den är ju inte på finska men den har finska författare och används där. En bok vi sneglat på och som år 1-6 jobbar med sen tidigare. Finska elever har ju också visat goda resultat i matematik jämfört med de svenska , vilket gjorde oss nyfikna. Nu fanns den också för år 7 och de nya sjuorna var redan förtrogna med läromedlet.


                                        Favorit matematik 7 - Elevpaket (Bok + digital produkt) - Hitta ...                                                     

Nu har vi snart gjort ett läsår med nya läroboken "Favoritmatematik". Hur har det gått? Vad tycker vi om de finska metoderna i svensk tappning.

Boken är väldigt tjock och innehåller oerhört många uppgifter. Rent layoutmässigt gör den en ett stort hopp jämfört med tidigare årskursers böcker.  Väldigt komprimerad med relativt liten text och kanske inte så bildmässigt tilltalande. Varje kapitel innehåller 10-15 olika delar som inleds med genomgångar där man sedan kan välja mellan E, C eller A-uppgifter. Varje del har också repetitionsuppgifter. Genomgångarna är tydliga och varje del bygger på kunskapen man fått i delen före. Varje elev har också ett inlogg till den digitala produkten. Där finns filmade genomgångar, exempelfilmer, olika övningar och möjlighet att få hela boken uppläst. Mycket bra om man missat nån lektion eller behöver repetera eller höra något en gång till. Det finns också en speciell lärarbok(även digitalt), kopieringsunderlag samt ett provhäfte där varje prov finns i två varianter.

Materialet är som sagt digert och att tro att man ska hinna med allt är väl optimistiskt. Det gäller att sovra en del samt att inte ha för bråttom. Man måste ju också göra andra saker på lektionerna. Nivån är klart högre än i förra läromedlet. Det gör att moment som förut kommit i årskurs 8 och 9 dyker upp redan i år 7. Min känsla är att eleverna som kan tillgodogöra sig boken kommer att lyckas bra i matte.

När vi började i höstas var vi lite tveksamma om huvuddelen av eleverna skulle fixa boken. Hur skulle vi hinna med? Är den inte lite svår? Vi hade ju inte kunnat se och bläddra i boken innan vi beställde den eftersom den kom sent på våren.  Personligen har jag blivit mer och mer positiv till upplägget av boken. Det jobbas hårt med begrepp, lite nya sätt att förklara och visa samt tillräckligt med uppgifter för att befästa  kunskaper. Just nu arbetar vi med ekvationslösning. Det avsnittet är riktigt bra utformat där man steg för steg lär sig hur man löser ekvationer och varför man gör så. Väldigt grundligt och tydligt. Det har också visat sig att eleverna klarar  mer än man trott när de utmanas av tuffare uppgifter.
Det är också lätt att hålla ihop gruppen då boken ger goda möjligheter att individualisera för alla typer av elever.
                                                 Yksi, kaksi, kolme - Lek & pyssel - häftad (9789512406623 ...                                                                               

Vad är vi inte riktigt nöjda med? De första avsnitten har inte innehållit så många problemlösningsuppgifter som man är van. Det har man själv fått lagt in. I andra halvan av boken blir det dock bättre ställt med den typen av uppgifter. Proven till boken innehåller ibland väldigt krångliga uppgifter där det blir svårt att förstå vad man är ute efter. Dessa har vi fått gjort redigeringar i för att de ska funka. Sen kommer man inte att hinna alla kapitel. Men bättre att skynda i lagom takt så att eleverna får chansen att hänga med.  Kanske att man saknar en basversion av boken som finns i tidigare årskurser. 

Boken kräver goda baskunskaper vilket de tidigare åren i skolan med Favoritmatematik säkert gett.  Då våra sjuor är de första som jobbat med detta läromedel sedan skolstart kommer det att bli intressant att se hur resultaten ser ut i nionde klass. Jag har goda förhoppningar att detta läromedel hjälper oss på traven och kan varmt rekommendera Favoritmatematik trots några mindre brister.

Hyvä Suomi!
                                       Jaanas Gott o Blandat -
                                                                                                   



I

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjärngympa “Stretch your thinking”

Genrepedagogik - cikelmodellen

Cirkelmodellen- även i min engelskundervisning