Värdet av vår värdegrund...

... i mötet med människor

Nu har vi kommit en bit in på höstterminen och det är en härlig del av skolåret. Större delen av läsåret ligger framför och man har en önskan och en förhoppning om att göra saker med eleverna som man inte har gjort förut. Med ett nytt läsår framför känns det som man har så stora möjligheter. 


Detta år ska vi ha ett skolutvecklingsarbete kring tillgänglig undervisning och lärmiljö och det ser jag fram emot. Vi kommer att få möjlighet att se på vår egen undervisning samtidigt som vi kommer att mötas i grupper och genom samtal få dela tankar kring undervisning och skolans uppdrag. Det ska bli intressant och spännande. Vi får nu, med utgångspunkt i ett material från Specialpedagogiska skolmyndigheten,  fördjupa oss i ämnen som vi haft i tidigare skolutveckling då vi jobbat utifrån Skolverkets kurser "Specialpedagogik för lärande". I det arbete vi har framför oss är det kollegiala lärandet en betydelsefull del och i möten och samtal med varandra får vi växa och utvecklas. Vi är värdefulla för varandra och tillsammans kan vi nå längre. En önskan som vi har är att vi ska göra vår undervisning ännu mer tillgänglig så att skolvardagen blir ännu bättre för våra elever.


Att skolans styrdokument är tydliga kring uppdraget att nå alla elever är för oss en trygg grund att stå på. Vi behöver inte tveka i vårt uppdrag att förmedla allas lika rättigheter, det gäller både hur vi bemöter människor och i det vi lär ut till våra elever. Våra värderingar styr våra val och samtalet kring värdegrunden behöver vi hålla levande.



I arbetet med värdegrund och bemötande av människor kan vi aldrig slå oss till ro och tycka att vi kan allt. Här finns hela tiden ett behov att utvecklas, tänka nytt och kanske anpassa. Det är en befriande tanke att man inte kan blir klar utan att det alltid finns mer att lära och vi lär i mötet med varandra. Vi människor upplever saker olika och varje nytt möte mellan människor är just det - någonting nytt!








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjärngympa “Stretch your thinking”

Genrepedagogik - cikelmodellen

Cirkelmodellen- även i min engelskundervisning