Nytt läsår - nya förutsättningar/utmaningar




Nytt läsår - nya elever - nya förutsättningar/utmaningar. Läsåret 19/20 har startat med nya elever och nya kollegor. Vuxenutbildningen har idag ca 220 inskrivna. Då ska vi komma ihåg att det fortfarande är högkonjunktur i landet. All expertis hävdar dock att en lågkonjunktur står för dörren, och då vet vi sedan tidigare att trycket på  vuxenutbildningen blir allt större.

Just nu pågår arbetet med att slutföra kvalitetsredovisningen av läsåret 18/19. Som helhet kan vi se att vuxenutbildningen till stora delar går bra, vi har en hög genomströmning av elever på yrkesvux och Sfi, något lägre på övriga vux. Vi som jobbar inom vuxenutbildningen kan alla vara stolta över vad vi gemensamt åstadkommit.  Men det gäller att inte vila på lagarna, nu måste vi ta nya tag och sätta upp nya fokusområden inför läsåret 19/20. Detta arbete håller på att färdigställas i den lokala arbetsplan, viktiga fokusområden som det känns spännande att få vara en del av.

I vuxenutbildningns läroplan står "Utbildningen måste anpassas utifrån individens behov och förutsättningar och den kan variera både till längd och till innehåll. Vuxenutbildningen ska alltid möta varje elev utifrån hans eller hennes behov och förutsättningar"

För att kunna erbjuda eleverna en än mer flexibel utbildning, behöver digitaliseringen utvecklas. Googleverktygen möjliggör att vi skulle kunna erbjuda elever undervisning och handledning både på grupp och individnivå i större utsträckning än vad vi gör idag.

Under läsåret 18/19 startades i samarbete med Sfi en  orienteringskurs med inriktning mot yrkesområde vård- och omsorg. Intresset har varit stort.



Några av deltagarna i orienteringskursen.


Detta är bra men räcker inte för att få ut människor i jobb. Det som behöver utvecklas ytterligare är samarbetet mellan Sfi och yrkesutbildningarna. Elever som studerar på Sfi ska även erbjudas att studera på ett yrkesprogram, ett så kallat yrkes-Sfi. För att ytterligare förstärka kopplingen mellan utbildning och yrkesliv, så bjuder vi in personal från yrkeslivet och andra utbildningar.
Blivande tandsköterskor föreläser för eleverna i orienteringskursen.

Ser fram emot hösten och få ta tag i de utmaningar vi har tillsammans med ett stort gäng elever och kollegor.







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjärngympa “Stretch your thinking”

Genrepedagogik - cikelmodellen

Cirkelmodellen- även i min engelskundervisning