Hur kan vi locka människor att utbilda sig till yrkeslärare?



Den 31 januari kom ett pressmeddelande från regeringen som säger följande:
"Regeringen har fattat beslut om förslag till ny lagstiftning för att stärka den kommunala vuxenutbildningen (komvux). För att fler vuxna ska få möjlighet att gå en yrkesutbildning som leder raka vägen till jobb har regeringen också beslutat att öka statens finansiering inom komvux (regionalt yrkesvux). Syftet är att stärka kompetensförsörjningen, snabba på integrationen och öka omställningsförmågan på arbetsmarknaden".

Ytterligare ett förslag från regeringen är att:
"förändra vilka som ska prioriteras till utbildning. Idag är det de med minst utbildning som ska prioriteras, det nya förslaget innebär att även arbetslösa och vuxna som behöver växla yrke eller bransch kan prioriteras vid urval till utbildningen".
https://www.regeringen.se/regeringens-politik/vuxenutbildning/)

De nya förslagen är bra och välkomnas av de flesta men tyvärr så finns det en oro för hur detta ska kunna genomföras. Idag är det en skriande brist på yrkeslärare i hela landet. Konkurrensen om yrkeslärare är stor, inte bara från utbildningshåll, utan även branschen har stort behov av yrkeskunniga. För att locka till sig yrkeskunniga så kanske branschen många gånger kan erbjuder en lön som skolan har svårt att konkurrera med. Skolan måste alltså erbjuda annat för att locka till sig kompetenta yrkesmänniskor som kan tänka sig att gå vidare och utbilda sig till yrkeslärare. 

Jag som jobbar som yrkeslärare tycker jag har ett fantastiskt kul och givande jobb. Jag får hela tiden undervisa i ämnen som jag har stor personlig erfarenhet i, samtidigt som jag har nära kontakt med branschen som jag tidigare har jobbat i.

Vi yrkeslärare måste marknadsföra vårt yrke. Ett sätt kan vara att bjuda in människor från branschen att följa med en dag för att få en bild av vad läraryrket innebär. Branschen behöver också ta ett ansvar i att marknadsföra arbetet som yrkeslärare, det är ju vi tillsammans som utbildar deras kommande arbetskraft. 

Är du nyfiken på yrkeslärarjobbet, då är du varmt välkommen att följa med oss en dag och få en inblick i vad yrkeslärarjobbet innebär.






Marina, vårdlärare med                                               Fordonslärare Pär med
elev, Faduumo                                                             elev Jonas

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjärngympa “Stretch your thinking”

Genrepedagogik - cikelmodellen

Cirkelmodellen- även i min engelskundervisning